Roma Club Alapítvány

Élőcsocsó-rekord a szigeten

2015.05.16.

Élőcsocsó-rekord a szigeten

Ép és sérült gyerekekkel közösen vettünk részt az ország legnagyobb létszámú élő csocsójátéka rekordjának felállításában.

"Az emberek sokkal megértőbbé, érzékenyebbé és toleránsabbá válnak az ilyen találkozások alkalmával. "Fontos, hogy megismerjük egymást és megtanuljunk egymás mellett élni, okosan segíteni egymásnak" - mondta Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége.

Élménybeszámolónk:

Ma visszatükröződött a Mosolyba beletett energiánk, időnk, hitünk, szeretetünk és az a fene nagy türelmünk is talán. Ugyan is sokan voltunk, sokfélék, és ezt a maga nemességében és természetességében kezeltük. Hatalmas, ambivalens érzések is kavarognak bennünk. Miért kéne máshogy viszonyulni ezekhez a cigánygyerekekhez, ha csupán játszani szeretnének? Ma ez történt, több órás önfeledt játék, kacagás. A sárga mosoly pólósok úgy belepték az Atlétikai Centrum sportpályának zöld gyepét, hogy ha akarták, ha nem, mindenki észrevette őket. Igen lehet, hogy szegények ők, igen lehet, hogy a tanulási körülményeik rosszabbak, igen lehet, hogy több türelem és szeretet kell, amíg kinyílnak, amíg a bizalmukba fogadnak… de hónapok óta velünk vannak, hónapok óta tanítanak minket arra, hogy nincs különbség abban, ha cigány vagy egy értelmi fogyatékossággal élő nevet, nincs különbség abban, hogy ha valaki sérülten vagy épen játszik önfeledten.

Azt hisszük, ma újra sokat tanultunk. Tanultunk a pedagógusoktól, hogy megéri hinni és bízni akkor is, ha a másság miatt már sokan elhagyják ezeket a kis zöldellő palántákat. Tanultunk attól a 150 gyerektől, akik önfeledten és boldogan játszottak velünk, egymással a mosoly pólóban. S ahogy állomásról állomásra vártuk őket, tanultunk tőlük alázatot, türelmet és szeretet, ahogy a fogyatékos társaikat hétköznapi könnyedséggel befogadták a játékokba, miközben ők ezt oly sokszor nem kaphatják meg. A TV 2-nek külön riportot adtak, ahol elmondták, hogy a mosoly póló, amit viselnek, azt jelenti, hogy nevetni kell és, hogy sokszor voltak már színházba és jönnek a mosoly táborba is. Talán ezek a mondatok és a képi kockák visszaadják azt, amiért valóban megéri fáradhatatlanul menni, hiszen Ők már elindultak és valóban az életük apró részecskéi lettünk, s ezt tisztelni kell, ezt méltó helyen kell kezelni, mert nagy felelősséggel ez. Máshogyan nem lehet. 

A köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita volt a fővédnök, ő is észrevette a vidám sárga mosoly csapatot. Beszélgetett velük a tanulásról, az álmaikról, az iskoláikról. Lehet, hogy csupán diplomáciai lépés volt, s persze minden TV stáb ott termett, de a gyerekek őszinte mondatai biztosan megmaradtak a gondolatiban. Elmondták, hogy szegény iskolában tanulnak, hogy nem szoktak menni programokra, csak mostanában, amióta van a mosoly program, amit Gyöngyi néni szokott mondani mindig. Ennél nagyobb köszönet, azt hiszem, nem nagyon kell.

Fotók ITT!

vissza