Roma Club Alapítvány

Hoppláda, Tosca és Frankenstein

2015.02.19.

Hoppláda, Tosca és Frankenstein

Szeged - Három premierre készül a szegedi teátrum: a Hoppládát február 28-án, a Toscát és a Frankensteint márciusban mutatják be. Február 28-án a Roma Club gyerekei is ott lesznek.

Fotó: delmagyar.hu
Forrás: Delmagyar.hu

A Hoppláda nem túl ismert mese, de jó és fontos; több színházban is játszották már – mondta Tóth Miklós, a jövő szombati bemutató rendezője a Szegedi Nemzeti Színház csütörtöki sajtótájékoztatóján. Paul Maar egyszerű szimbólumokkal mesél emberi kapcsolatokról, barátságról, szeretetről, árulásról. Jól megírt szöveg, mulatságos bohóctréfák sorozatával társítva. Az Adalbertát alakító Borsos Beáta úgy érzi magát a darabban, mintha az óvodában lenne. A Borsó szerepében bemutatkozó Gömöri Krisztián szerint rövid, de annál intenzívebb a darab, sokat nevetnek a próbákon. Rédei Roland játssza a gonosz figurát, aki dobolni tanul.

Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója elmondta: a családoknak ajánlják a február 28-i bemutatót. Lehetővé teszik, hogy a kulisszák mögé is betekinthessenek a nézők a premier után. Ehhez előzetesen be kell jelentkezniük a színház jegyirodájában. Csatlakoznak a Roma Club Alapítvány Egy mosollyal több elnevezésű akciójához is, amelynek célja, hogy megkönnyítsék a kulturális javakhoz, élményekhez való hozzájutást a hátrányos helyzetű gyerekek számára. A Pesti Magyar Színház után másodikként a szegedi teátrumba, a Hoppláda premierjére várnak 150 gyermeket. A direktor bejelentette: A szökevény csillagok című produkciójuk meghívást kapott Pécsre, a családi darabok fesztiváljára, ahol május 27-én játsszák majd Csukás István és Nagy Imre meseoperáját.

Március 6-án a kisszínházban tartják a Frankenstein premierjét; Hollós Gábor rendező szerint Mary Shelley regényének filmadaptációit sokan ismerik, farsangon is sokan öltöznek szörnynek; most egy új verzióval készülnek, melyben Poroszlay Kristóf alakítja a tudóst, aki életre kelti teremtményét. A Lényt, akit nem fogad be senki, ezért kétségbeesésében agresszívvé válik, és gyilkolni kezd, Szívós László kelti életre. A produkció érdekes zenei világát élő zenekarral teremtik meg. Nemcsak a történetet mesélik el, hanem megszakítják vendégszövegekkel is, azaz posztdramatikus előadásra készülnek. Február 24-én 16.30-ra a Somogyi-könyvtárba közönségtalálkozóra várják a nézőket. Március 15-én újra műsorra tűzik a Kelemen Lászlóról szóló Színészköztársaságot.

A Tosca az elmúlt évtizedekben az egyik legtöbbször játszott opera volt itt, most Anger Ferenc, az Operaház Szegedről indult művészeti igazgatója állítja színpadra. A premiert március 21-én tartják Kónya Krisztina, László Boldizsár és Kelemen Zoltán főszereplésével. A másik szereposztásban Nadia Cerchez, Réti Attila és Cavaradossiként a Kolozsvári Román Opera tagja, Sorin Lupu mutatkozik be, aki 29 évesen kezdte pályáját, azóta 25 szerepet énekelt szerte Európában.

A 15 éves Mórahalmi Színtársulat G. B. Shaw Pygmalionjával vendégszerepel Lázár János rendezésében március 27-én, a színházi világnapon a kisszínházban. Liza szerepét Fedor Zsófia, az SZTE ZMK másodéves hallgatója, Temesi Mária növendéke játssza. Függöny előtt, maszk nélkül címmel új sorozat indul, melyben egy-egy színész találkozik majd közvetlenül a közönséggel; Fekete Gizivel március 13-án 17 órától a kisszínház színpadán Gyüdi Sándor beszélget.

Már lehet jegyet váltani a világhírű Virsky Ukrán Állami Népi Együttes május 11-i nagyszínházi vendégelőadására.
vissza