Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Ma van a rasszizmus elleni világnap

2017.03.21.

Ma van a rasszizmus elleni világnap

Az ENSZ 1966-ban nyilvánította március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapjává. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpeville-ben. A sortűznek 70 békés tüntető esett áldozatul.

Illusztráció:

Ruttka Andrea textilművész "Ujjlenyomatok" című alkotása.
Eredetileg szöveg nélkül.
Köszönjük, hogy használhattuk!Magyarországon a rasszista megnyilvánulások elszenvedői a leggyakrabban a cigány emberek, de felsorolhatunk zsidók, feketék, melegek ellen elkövetett rasszista támadásokat.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a szélsőséges, idegengyűlölő magatartás következménye volt a  2008-2009-es romák ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság, amely hat halálos áldozatot követelt. A mai napon rájuk is emlékezünk.

Csányi Dávid színművész felolvasása a tatárszentgyörgyi gyilkosság esetéről. Köszönet a szöveggyűjtésért Varró Szilviának és az XKK Kommunikációs Központnak.


A rasszizmus elleni világnapon világszerte megemlékezéseket és demonstrációkat tartanak a rasszista kirekesztés és elnyomás ellen.

Magyarországon a világnap alkalmából adják át a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége által 2001-ben alapított Radnóti-díjat olyan embereknek, akik eredményesen küzdenek a hátrányos megkülönböztetés ellen.

vissza