Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Nemzetközi Roma Nap 2015

2015.04.08.

Nemzetközi Roma Nap 2015

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából több európai ország városában ünnepi, kulturális programsorozatot szerveznek. Mi két ország egy-egy településén leszünk jelen.

Budapesten és több vidéki településen is megünneplik a Roma Napot hazánkban. Nógrádmegyerben 12-én tartja, a helyi önkormányzat az ünnepi programot, amelyet a Roma Club és Kökény Attila is támogat. Szokásunkhoz híven a gyerekeknek midig viszünk ajándékot, hogy mi lesz a meglepetés, azt most nem árulhatjuk el. A falu lakossága Rácz Béla képviselő ötlete alapján, első alkalommal ünnepli meg hivatalos keretek között a Nemzetközi Roma Napot.  Az adományok egy részét a Magyar Szakszervezeti Szövetség biztosította.

Gestatten, das sind wir! - Engedjék meg, ezek vagyunk!

Második alkalommal rendezi meg a Hildegard Lagrenne Alapítvány a Roma Kultúrhetet Berlinben.  
A kulturális programsorozat mondanivalója és célja, hogy bemutassa, megismertesse a többségi társadalommal a német szintik és a romák kultúráját, hogy  csökkentse az előítéleteket és megváltoztassa, helyreigazítsa a negatív kliséket, amelyek sok emberben  az évszázadok alatt erősen kialakultak.

Gestatten, das sind wir! - Engedjék meg, ezek vagyunk!

Mi romák és szintik, mint  nemzeti népcsoport, évszázados gyökerekkel rendelkezünk a saját országainkban és nemzeteinkben, és ezáltal különbözünk a kultúrában, nyelvben és életvitelben.

A program PDF

Gestatten, das sind wir! - Engedjék meg, ezek vagyunk!

Hasonlóságainkat és különbözőségeinket szeretnénk mi, a Hildegard Lagrenne Alapítvány és partnerei a másodjára megrendezett kulturális héten a RomnoKher Berlin és az Aufbaus új termeiben bemutatni.

Kulturális eseményeket látnak majd Magyarországból, Franciaországból, Angliából és Németországból. A médiában lévő anticiganizmus, európai roma stratégiák és annak hatásai is megjelenik előadássorozatunkban és pódiumbeszélgetésünkön.

A kulturális hét védnöke Prof, Dr. Rita Süssmuth a Bundestag volt elnöke. Nagyon büszkék vagyunk, hogy elnök asszony ilyen elkötelezetten támogatja aktivitásunkat és ezzel kiemeli a rendezvényeink jelentőségét. Köszönjük neki az elkötelezettségét! – olvashatjuk Romeo Franz, az alapítvány ügyvezető igazgatója programajánlásában.

Április 8-án koszorúzás a Roma Holokauszt Emlékműnél, amin a Roma Club is részt vesz.

Az utolsó napon, április 12-én egy pódiumbeszélgetésen vesz részt Horváth Erika a Berlini Magyar Nagykövetség diplomatája, Merfin Demir a Terno Drom elnöke, Isidora Randjelovic a roma nők képviseletében.

Téma: a romák helyzete Magyarországon, a szegregált oktatás, roma stratégia, roma nők helyzete, emancipáció.Frissítés:

Berlini Roma Pharrajimos (Holokauszt) Emlékmű, április 8.


vissza