Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Roma Club Alapítvány jótékonysági esemény az Átriumban

2015.12.08.

Roma Club Alapítvány jótékonysági esemény az Átriumban

A diótörő és az egérkirály című előadáson, mely a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közös produkciója, jótékonysági esemény keretében tudnak rászoruló gyermekek részt venni.

Fotó: Kurucz Ági


December 26-án, karácsonykor a Roma Club Alapítvány szervezésében fővárosi gyermekotthonok és más intézmények lakói érkeznek az Átriumba, hogy együtt élhessék át a színház nyújtotta élményeket. A gyermekek örömére a program szervezői egy kis meglepetéssel is készülnek fogadásukra és az előadás végére.

A Roma Club Alapítvány célja, hogy a minőségi szabadidő eltöltésének lehetősége, a minőségi kulturális kikapcsolódás élménye minden gyermeket megillessen függetlenül attól, hogy szegényebb vagy gazdagabb szülők gyermekei-e. Tevékenységünkkel, programjainkkal új lendületet kívánunk adni egy frissen pezsgő szellemi, kulturális folyamatnak.

A Roma Club programjait a többségi társadalom minél több csoportjával együtt valósítja meg. Ennek mondanivalója nagyon fontos, mert csak közösen tudjuk elindítani az etnikai, vallási és szociális előítéletek ledöntését, a roma és más kirekesztett közösségekkel szemben tanúsított viselkedésminták megváltoztatását.  

A társadalom legfőbb problémáiban, legégetőbb ügyeiben kell a kultúrának, a közösségi művelődésnek helyet keresnie, találnia, s ezzel válhat megkerülhetetlenül fontos szereplővé a mi közös munkánk. Másik oldalról közelítve, mély meggyőződésünk, hogy a romák mai gazdasági-társadalmi krízise csak a kultúra jelentős szerepvállalásával, eszközeivel gyógyítható.

Az Átrium Film-Színház is fontosnak tartja, hogy a társadalom minden rétege részesülhessen kulturális élményekben. Ebben a küldetésben támogatójuk a Polgár Krisztina Emlékalap.

A diótörő és az egérkirály | Csajkovszkij − E. T. A. Hoffmann

Leírás

A Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közös produkciója
mese-tánc-játék


Az előadás időtartama: szünet nélkül kb. 1 óra

Mese – Volt egyszer egy Diótörő, akit megátkozott Egérfül asszonyság. Az átkot azonban feloldani csak egy módon lehet. Veszélyes úton, sötét helyeken és félelmetes birodalmakon át Marika és a Diótörő a Marcipán-palotába érkezik, amely fényes ugyan, de vajon biztonságos is?

Tánc – A klasszikus és a kortárs tánc prózával és bábokkal való ötvözete nemcsak izgalmassá teszi az előadást, hanem a fantáziánk kiterjesztését is szolgálja.

Játék – Az előadás teret nyit a játszani vágyó gyerekek számára, hiszen akinek kedve tartja, részt vehet az Egérfejek és a Diótörő párbajában. Azt, hogy ki melyik oldalon harcol majd, ki-ki eldöntheti saját belátása szerint.
Az eredeti Csajkovszkij zenéjét és E. T. A. Hoffmann meséjét a Közép-Európa Táncszínház és az Átrium Film-Színház közösen dolgozza fel. Az összetartozás öröme és nehézsége, az emlékezés csalafintasága és a játék feszültsége a meghatározója az előadásnak, amely egyaránt szól kicsiknek és nagyoknak. A négy művészeti terület egy kétrészes produkcióban válik mesévé.

Előzetes:

Történet

A Közép-Európa Táncszínházról bővebben:

A Közép-Európa Táncszínház (KET) Magyarország elsőként alakult táncszínháza, művészi koncepciójában 1989-es alapításától fogva jó néhány éven át meghatározó szereppel bírt a gyerekek tartalmas szórakoztatása, táncszínházi élménnyel történő megörvendeztetése, illetve a tánc szeretetére való nevelés. A KET azzal büszkélkedhet, hogy nevéhez fűződik a gyerekeknek szóló táncszínházi műfaj megteremtése (Mesenincs Királyfi 1990.). Az elmúlt közel 27 évben folyamatosan szerepelt repertoáron fiatalokat megszólító program, illetve beavató előadás (a Gergye Krisztián rendezésében készült Shakespeare-mesék 2011 óta van műsoron).


Szereposztás

Színművészek:
TÉRI Sándor
ZÁVORY Andrea

Táncművészek:
HARGITAI Mariann
HORVÁTH Adrienn
IVANOV Gábor
JAKAB Zsanett
KOVÁCS Péter
MÁDI László
SZABÓ András
WÉNINGER Dalma

Díszlet-jelmez: Béres Móni, Boda Gyöngyvér
Dramaturg: Lőrincz Ágnes
Fény: Fogarasi Zoltán

Koreográfus: Kun Attila
Rendező: Magács László
vissza