Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Roma zászlóavatás Nógrádmegyerben

2015.04.13.

Roma zászlóavatás Nógrádmegyerben

A Nemzetközi Roma Nap ünnepségsorozatához kapcsolódott Nógrádmegyer községe is, ahol tegnap roma zászlókat avattak. Ez volt az első olyan rendezvény a település történetében, amikor a polgármester, a képviselők és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közösen, hivatalos ünnepséget szervezett.

A megemlékezés ötlete Rácz Béla önkormányzati képviselőtől származik, aki a helyi iskola, óvoda és művelődési ház mellett, a Roma Club Alapítvánnyal közösen szervezték a rendezvényt.
A roma himnusz meghallgatását követően Verbói Gábor polgármester és Bangó János, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője az összetartozást és a roma kultúra ápolását emelték ki. Ezután a helyi katolikus pap megáldotta a roma zászlókat, amelyek közül egyet a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak adományozott a polgármester. A másik roma zászlót Rácz Béla képviselő a nógrádmegyeri cigány közösség nevében a polgármesternek adott át, azzal az üzenettel, hogy mint a falu első embere őrizze azt meg, és tekintse a zászlót a település sajátjának, mint ahogy a nógrádmegyeri roma közösség egészét is. Rácz Béla nagyon fontosnak tartja, hogy a településen élő roma és nem roma lakosok egy békés közösséget alkossanak, megismerve egymás kultúráját, ezért is kezdeményezte az esemény megszervezését. 

A hivatalos program után a helyi óvodások és iskolások mutatták be műsorukat, verselőadások, ének-zenei és tánc produkciók emelték a mintegy 4-500 fős közönség hangulatát. A rendezvény egyik csúcspontja az volt, amikor Kökény Attila színpadra lépett, és ajándék csokoládékat, mesekönyveket adott át a gyerekeknek. Az esemény valószínűleg egy hagyomány elindítása is egyben, mely alkalmat ad a helyi romáknak arra, hogy megünnepeljék kultúrájukat és erősítse roma identitásukat.

vissza