Roma Club Alapítvány

RomaAdopt avagy cigánygyerekeket örökbefogadók klubja

2015.03.05.

RomaAdopt avagy cigánygyerekeket örökbefogadók klubja

A romadopt klub olyan örökbefogadó, vagy örökbe fogadni szándékozó szülők klubja, akik vállalnak cigány származású gyereket. Bakó Judit, örökbefogadó szülő, férjével két cigány származású gyereket nevelnek nagy szeretetben.

Az örökbefogadásra való felkészülés során hiányként éltem meg, hogy a származásról nem beszéltünk a szakemberekkel. Évekig megválaszolatlanul maradt a fejemben számtalan kérdés, pl: hogyan formáljuk a gyerek identitását, hogyan kezeljük a hétköznapi helyzeteket, ha felmerül a származás, mikor mondjuk el és korosztályosan hogyan kezeljük a származási kérdéseket? Szeretnék tartalommal teli választ adni a gyerekeimnek, amikor megkérdezik mit jelent a cigány származás.

Úgy tapasztaltam nem vagyok egyedül a  kérdéseimmel, ezért elindítottam egy szülőtalálkozó sorozatot, amely a romadopt klub nevet viseli. A rendezvényt teljességgel magánemberként kezdeményeztem és szervezem.

A klubba szeretettel várok bárkit, aki hasonló helyzetben van, vagy még örökbefogadásra várakozik és érdekli a téma. Olyanokat is szívesen látok, aki szeretné megosztani történetét vagy tapasztalatait a szülőtársakkal - olvashatjuk Judit weboldalán.

Biztosan emlékeztek Váczi Jezsó Péter élettörténetére, vele is a Romadopt Klubban találkozhattunk először.

Pétert 1.5-2 éves korában fogadták örökbe szülei. Budapesten nőtt fel és 19 éves kora óta többnyire önállóan él. Tavaly egy jó barátjának közreműködésével a "véletlen", vagy nevezzük inkább Sorsnak, lehetőséget adott arra, hogy megismerhesse a vérszerinti családját is. Ezt az élményt azóta szívesen megosztja bárkivel, aki érdeklődik.

Bakó Juditot és férjét a Roma Club megnyitóján megismerhettük.

vissza