Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Mikulás Party a Madách Színházban (8.)

2015.12.08.

Mikulás Party a Madách Színházban (8.)

Az idei Mikulásnapi Partinknak a Madách Színház adott otthont, hogy díszes falai között több száz hátrányos helyzetű gyerek számára hozzuk el az ünnepi hangulatot.

A visszajelzések alapján büszkén mondogatjuk, hogy egy fergeteges műsorral ajándékoztunk meg közel 800 gyermeket. Sikerült kevesebb mint két hét alatt annyi mikuláscsomagot és más ajándékokat összegyűjtenünk partnereinkkel és barátainkkal, hogy minden gyermeknek jutott. Az Egy Mosollyal Több
 jótékonysági eseménysorozatunkat Magyarország leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekei érdekében keltettük életre. Számukra biztosítjuk az első színházi és más minőségi kulturális élményeiket.  Olyan hátrányos helyzetű gyerekekről beszélünk, akik sokat nélkülöznek, nincs megfelelő ruházatuk, nem étkeznek megfelelően és rendszeresen, sok esetben hiányoznak a tanításukhoz szükséges alapfelszerelések, de a tanulás és az iskolai környezet nagyon fontos számukra és szüleik számára is. Pedagógusaik és a szülők maximálisan, erejükön felül megtesznek mindent, hogy biztosítani tudják a hiányzó elemeket. Azonban a legtöbb esetben a kulturális kikapcsolódásra, a minőségi kultúra megtapasztalására már nem futja. Ezért is szeretnénk ezeket a gyerekeket meglepni életük első színházi élményével, hogy megízleljék és megszeressék ennek a fantasztikus világnak  a lehető legtöbb éltető elemét. A projekt kapcsán közel 300 civilszervezet, 150 iskola, óvoda, nevelőotthon és más oktatási intézmények csatlakoztak. Országos szinten legalább 10 ezer embert értünk el. A program egyik fő célja, hogy a roma közösséggel közvetlen kapcsolata legyen a minőségi kultúrán keresztül, lerombolva a romákról alkotott sztereotípiákat.

Az első akciónkat a Magyar Színház fogadta be. Az Almaszósz zenés mesedarabbal ajándékozhattunk meg 700 kisgyereket, óvodást és kisiskolást. A programunkhoz azóta a tavalyi tanévben számos színház,  sportegyesületek, együttesek, vállalatok, közismert emberek és civilek kapcsolódtak, azonosulva a terveink nemes célkitűzésével.  Közös társadalmi összefogásnak köszönhetően országosan 3000 gyereket juttatunk el idén színházba több mint 300 támogató közvetlen segítségével. A jótékonysági eseménysorozatunk nyári zárasaként pedig egy 100 fős gyerektábort szerveztünk meg színházi és civil partnereink támogatásával.

És mi mit kapunk? Lehetetlen elmenni az érzések mellett és nem venni tudomás arról, hogy milyen hatások érnek minket is, amikor a gyermekeink - mert a mieink mind az összes – boldog és felhőtlen kacaját halljuk.

Az iskolák, a művészek, a gyerekek, és az önkénteseink levelit olvashatjuk itt:

Kőbanyai Széchenyi István Iskola

Nemeth László Általanos Iskola

Zrínyi Miklos Általanos Iskola

Kolonics György Általanos Iskola

Bartha Beáta

Csányi Dávid

Dominik

Farkas Zsófi

Grófné Mónika

Kulcsár Csilla

Seben Viktoria

Singh Viki

Szabó Flóra

Varga Guszti

Visontai Erika

Tóbiás József

Munkatársam élménybeszámolója:

Mikulás Napunk Margójára

Biztosan tudom, hogy a szerencsések egyikének tudhatom magam…

Az idei Mikulás Partinknak a Madách Színház adott otthont, hogy díszes falai között több száz hátrányos helyzetű gyerek számára mosolyt varázsoljunk, elfeledve talán a hétköznapjaik nehézségeit, megpróbáltatásait.

Visszatekintve néhány órával az esemény után, határozott elégedettség van bennem és olyan nyugalom, melyért csak hálával tartozhatok mindazoknak, akik részesei voltak ma a Roma Club Mikulási Ünnepségének, akár nézőként, akár segítő önkéntesként, akár művészként egyaránt. 

A gyerekek Budapest leghátrányosabb iskolájából és nevelőotthonaikból kerültek meghívásra, és a legnagyobb sajnálatomra mondom, immáron másfél tanévnyi munka után, hogy sajnos soha nem fogynak el azon gyerekek, akik egyszerűen pénz hiányában nem jutnak el sehová a lakás, az iskola és a bevásárlóközponton kívül…

Ezek a gyerekek a legkisebb figyelemért, a legalapvetőbb odafordulásért egy életre hálásak tudnak lenni, így a művész barátaink szíve is tele lett alázattal, hálával annyi szeretet kaptak cserébe a gyerekektől.

Ahogy az önkéntesekkel a 800 kicsi néző után a romokat takarítottuk, eszembe jutott, hogy nekem egészen kisgyerekkoromtól kezdve vannak emlékeim arról, hogy a szüleim színházba visznek. Mindenfélét láttam: gyerekelőadást, musicalt, balettet, komoly darabokat, operát egyaránt.  Különlegesnek számított ez két oknál fogva is. Egyrészt cigány családok gyermekeként nem volt olyan általános ez, és a szüleim általános iskolai végzettséggel is úgy gondolták, hogy ezt az élményt megadják nekünk, a gyermekeinek. Egy különleges élmény kiemelkedik a többi közül. Egyszer elmentünk egy interaktív színházi előadásra, ahol a színészek és a közönség közös utazáson vett részt. Emlékszem egy farmon játszódott, egy csodaszép völgyben, s a mai napig élményszerű az az izgalom mellyel megszerettem a színházat. Teljes aktív részese lehettem a darabnak. Talán már akkor megértettem hatévesen, hogy a színház valódi átformáló, mély közösségi élmény, ahol közösen formálunk jelentést. Talán ezért olyan nagyon fontos számunkra az Egy Mosollyal Több! Színházi Társadalmi Akciósorozatunk. Azóta sok idő telt el, sok különféle színházi élményben volt részem, s elmondhatom, hogy a világ nagyvárosaiban is megtapasztalhattam hasonló érzéseket.

Azon kaptam magam a műsorvezetés és a főszervezői feladatok elvégzése közben, hogy minden pillanat, ami a kezdéstől a zárásig tartott különleges volt, a valóság átlényegült, a gyerekközönség közösséggé vált, egyszerre váltak az élmény befogadójává, értelmet adva a mai napnak s azon túl az egész munkánknak.

Ma 800 gyermek ölelésében arra is rájöttem, hogy nem minden gyermek olyan szerencsés, hogy ezt az élményt segítség nélkül is átélheti. A Roma Club másfél éves tanévnyi munkájában nagy utat tettünk meg, új kommunikációs szintre emeltük a kulturális szegénységet, személyes hidakat építettünk, biztosítottuk, hogy minél több helyen minél több gyermek érezhesse magát szerencsésnek, hogy találkozhasson igazán neki való színházi előadásokkal, élményekkel. Még hosszú út áll előttünk, rengeteg kihívás, munka mely vár ránk, ha a gyerekek művészethez való hozzáférésének a jogáért küzdünk akár könnyedén mosolyogva is…

Ma a művészbarátok segítségével újra megerősödtünk abban, hogy higgyünk a művészi hatások emberformáló erejében, hogy jó szolgái vagyunk annak a nemes kezdeményezésünknek, hogy minél több gyerek részesüljön a színházi „együtt-lélegzés” varázslatos pillanatában, hogy ezek a közösségi élmények egész életükben meghatározóak legyenek.

Ma megerősítést kaptam, hogy nem lehet, hogy a színházzal, a művészekkel való találkozás csak egyes gyerekek szerencséjén és a véletlenen múljon. Hiszem, hogy mindez a csoda, amit ma is 800-an átéltünk az elérhető bárhol, bárkinek boldogabbá téve a mindennapi életünket, s ezzel egy olyan világot teremtünk, melynek az alapja a béke, a kölcsönös tisztelet és a társadalmi igazságosság.

Rózsa Mónika
programigazgató

 

És akiknek köszönettel tartozunk:

Szirtes Tamásnak és a Madách Színházi társulatának

Az intézményeknek, ahonnan a gyerekek és pedagógusaik érkeztek:

 1. Wesley János Óvoda
 2. Zippernowzky Általános Iskola
 3. JEGYMI 70 fővel
 4. Zrínyi Általános Iskola
 5. Sziget Gyermekotthon  
 6. Szechenyi Német- Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola
 7. Derkovits Gyula Általános Iskola  
 8. Német Lajos Általános Iskola  
 9. Bátonyterenyei Tanodások
 10. Kolonics György Sportiskola
 11. Remetekertvárosi Általános Iskola

 

A művészbarátainknak, Mosolyfakasztóinknak:

 1. Csemer Boglárkának
 2. Cserpes Laurának
 3. Csányi Dávidnak
 4. Farkas Zsófiának
 5. Kökény Attilának
 6. Kökény Lalikának
 7. Marcipán Tánc és Fitnesz Sportegyesület Növendékeinek és Cservenyák Gabriella Fitnesz edzőnek
 8. Serbán Attilának
 9. Singh Vikinek
 10. Varga Gusztávnak és a Kalyi Jag Együttes tagjainak

 

Az egyéb ajándékok és a mikuláscsomagok készítőinek:

 1. Baromfi és Hűtőipari Dolgozók Szakszervezete munkatársainak
 2. Bátonyterenyei Tanodások diákjainak
 3. Bombera Krisztinának
 4. Derkovits Gyula Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak
 5. JEGYMI pedagógusainak
 6. Kalyi Jag vezetőjének, Varga Gusztinak
 7. Kolonics György Sportiskola pedagógusainak
 8. Marcipán Fitnesz Sportegyesületnek
 9. MSZP Képviselőinek
 10. Német Lajos Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak
 11. Remetekertvárosi Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak
 12. Széchenyi Német- Magyar Kéttannyelvű Általános Iskola pedagógusainak
 13. Zippernowzky Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak
 14. Zrínyi Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak

Külön köszönjük Korózs Lajosnak és Teleki Lászlónak a figyelmes és önzetlen támogatást és segítséget.

Köszönettel tartozunk a műsorvezetésért és a sok-sok támogatásért

Bombera Krisztinának


A fotózásért: Nyári Gyulának

A fotók ITT!

És nem utolsó sorban óriási köszönet jár azon 30 lelkes gimnazista fiatalnak, akik az előszervezésben és a lebonyolításban is remekül helyt álltak, ők az Újpesti Csokonai Gimnázium harmad és negyedéves tanulói.

Köszönöm, köszönjük!

 Vadászi István

vissza