Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Szoborátadás a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

2017.04.07.

Szoborátadás a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

Pénteken, a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Muzsikus Cigányok Parkjában adják át Boros Lajos prímáskirály és Buffó Rigó Sándor cigányprímás szobrait.Raduly József a Művészet-Oktatás-Kultura-Közélet Alapítvány elnöke szeretettel vár mindenkit a szoborvatásra.


Helyszín és időpont:
Budapest VIII. ker. Baross utca-Szigony utca sarok
 2017. április 7. 10 óra

Program:

- Sántha Péterné, a 8. kerületi önkormányzat alpolgármester nyitóbeszéde

- Szalay- Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszéde

- Raduly József beszéde

- a szobrok leleplezése

- a Tisztelet Rózsájának elhelyezése a meglévő szobrokra

- Józsefvárosi Cigányzenekar koncertje
A prímáskirály – Boros Lajos

Boross Lajos igazi csodagyerekként kezdte a pályáját. Ötéves korában édesapjától, Boross Gézától kezdte elsajátítani a hegedűjáték alapjait. Másik mestere az egyik leghíresebb prímás, Rácz László volt. A kimagasló tehetségű fiú tizenhárom éves korától kezdve tizenöt éves koráig az Öreg Rajkók zenekarban muzsikált. 1942-ig Budapesten, a Zeneakadémián tanult. Első zenekarát tizenhét évesen alapította. Később jó nevű éttermekben, híres és népszerű kávéházakban játszott, az emberek már ekkor rajongtak játékáért.

Mindössze huszonöt éves volt, amikor az újonnan alakult Állami Népi Együttes vezető prímásának kérték fel. Hírneve egyre nőtt, egyre elismertebb lett a muzsikusok között. A hatvanas években szállodákban és éttermekben játszott, nem kis meglepetést okozva és ámulatot keltve a közönségében. Évtizedeken át még külföldről is zarándokoltak a budai Margitkert vendéglőbe, hogy hallják játékát. Bravúros játéka minden hallgatója szívét megdobogtatta, lehetetlen volt kikerülni a muzsikájának varázsa alól.

1972-ben a Halászbástya Étteremben találkozott Yehudi Menuhinnal. A világhírű hegedűművész közös játékra invitálta a prímáskirályt, akinek virtuozitása lenyűgözte a világjáró mestert. A találkozásról és a nagyszerű prímásról Menuhin meg is emlékezik Az ember zenéje című kötetében könyvében. A sikerek tovább kísérték a pályáján.

1985-ben a budapesti Atrium Hyatt (ma Sofitel Chain Bridge) hotelben megtartott, rengeteg érdeklődőt vonzó cigánybálon prímáskirállyá választották. Nem sokkal ezután újabb megtiszteltetés érte: abban az évben alakult meg a 100 tagú cigányzenekar, s ennek lett főprímása. A zenekar fennállásának huszonötödik évfordulóján az – egészségi állapota miatt korábban visszavonult –prímáskirály újra játszott, a rajongók és az egész zenész társadalom örömére.

Boross Lajos számtalanszor játszott külföldön, muzsikája előtt mindenki fejet hajtott. Utánozhatatlan munkásságáért többek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét és 2006-ban a Kossuth-díjat. A rajongók és a hódolók száma végtelen. Mága Zoltán hegedűművész szerint Boross Lajosnak nagyon sokat köszönhet a magyar cigányzenész társadalom. Raduly József véleménye az, hogy a kultúra tud felemelni egy nemzetet, és ebben Boross Lajos szerepe vitathatatlan. A Nyuszifülként ismert tehetséges prímás, Horváth Gyula, aki hosszú ideig játszott a Margitkert étteremben a prímáskirállyal, csak annyit mondott mesteréről: „Ez a fajta zsenialitás, amit nem lehet megmagyarázni, egyszerűen érthetetlen, hogy csinálja ilyen különlegesen.”

Boros Lajos végső nyughelye a Fiumei úti Nemzeti Sírkert művészparcellájában, közvetlenül Radics Béla (1867–1930) és Magyari Imre (1894-1940) cigányprímások sírja mellett található.

Boros Lajos – aki nevét gyakran Borossként is használta – 89 éves korában hunyt el 2014. július 9-én.Buffó Rigó Sándor a cigányprímás

Buffó Rigó Sándor 1949. április 18-án született Tatán, felesége Járóka Mária, három gyermek apja. Édesapja Rigó József, aki az 50-es évek elejétől a Tatai Népi Zenekar prímása volt.

Zenei tanulmányait 1957-ben kezdte. Először a Dugonics utcai Zene Iskola hegedűszakára járt, majd felvételt nyert az OSZK stúdiójába. Egerland István kiváló tanár keze alatt tanult. Tanulói éve alatt apja, majd később id. Járóka Sándor zenekarában gyakorolt.

1967-ben, az OSZK-ban előadóművészi kategóriát kapott és ezzel kezdetét vette muzsikusi pályája. 1967 és 1968-ban többször szerepelt a Magyar Rádió Népi Zenekarában. 1970. április 15-tõl önálló prímás lett. Első prímási bemutatkozása a balatonfüredi Marina Szállóban volt, majd ezt követték a különböző budapesti, és külföldi fellépések.

Buffó Rigó Sándor, egyénisége, kivételes zenei tudása kiemelkedő volt.

A 100 Tagú Cigányzenekarba 1993 ban prímásként lépett be, nem sokára, mint főtitkár, művészeti vezető,2005 től haláláig elnöke volt a világon egyedül álló zenekarnak. Az elnöki feladat mellett mint művészeti vezető a zenekar felkészítése és betanítása az elsődleges célja volt, hiszen a számos siker a közönség szeretete itthon és külföldön is jól tükrözi vissza ezt. a munkásságát.

Az őt körülvevő család, és közönség a belőlük áramló szeretetet táplálta és határozta meg egyéniségét. Eme tulajdonságokkal felvértezve emelkedett ki Ő környezetéből, és vált mások által is ismert, elismert, szeretet, művésszé, megbecsült tanítómesterré, aki a Rajkózenekar ifjúságát is tanította sok éven át. Ő az, akire a muzsikustársadalom és a felnövekvő nemzedék is tisztelettel nézett fel rá.

A tanítómestert nem csak itthon övezte a tisztelet és elismerés, Hollandiában, Norvégiában, több zenekart tanított hosszú éveken át, nemzedékek nőttek fel munkássága alatt itthon és külföldön egyaránt.

Fiatalkorától a legjobb muzsikusokkal játszott, mikor már még 20 éves sem volt, de már saját zenekart alapított elsőként Balatonfüreden, még ő sem tudhatta akkor, hogy milyen csodálatos sikeres zenei karrier vár rá, Füredtől egészen New York ig, vagy szülőhelye Tatától Párizsig, vagy Pekingig. Németországból és Hollandiából rendszeresen jártak rajongói Budapestre csak azért, hogy hallják Buffó csodálatos játékát.

A 100 Tagú Cigányzenekar Arca, meghatározó személyisége volt. Németül, Hollandul, Angolul, Olaszul kiválóan beszélt, intelligens jó megjelenésű ember volt.

Nagy veszteség a hiánya a 100 Tagú Cigányzenekarnak,a muzsikus társadalomnak,és mind azon embereknek,akik szerették ezt a műfajt és élvezhették Buffó szívhez szóló és virtuóz kiváló játékát. 2014. április 27 óta, már csak a rengeteg rádió, televízió és CD felvételről hallhatjuk édes muzsikáját, búgó énekhangját. Az egész életét a családja és a zene szeretete ötvözte.

Halála előtti napon egy baráti társaságban volt, utoljára még egyszer a hegedűt a kezébe vette és Muzsikált, muzsikált magának és az asztaltársaságnak, aztán dalra fakadt boldogan könnye közt énekelte el az egyik kedvenc nótáját. Az Úr kegyeltje volt, hiszen súlyos betegsége ellenére megajándékozta a Jó Isten egy utolsó fellépéssel.

A Mennyei Ajándék elnyerésével, azt tette, amit egész életében oly művészien, oly nagyszerűen és szívesen végzett – Muzsikált! Muzsikált mások és a maga örömére, aztán jó kedvűen és elégedetten köszönt el a társaságtól. Másnap elaludt nem szenvedett, elköltözött az Úrhoz örökre. Nyugodjon békében, emlékét megőrizzük a szívünkben.

A 100 Tagú Cigányzenekar nevében,
Beke Farkas Nándor.

vissza