Roma Holokauszt

Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól - 2017.08.02 - Nehru part

2017.08.04. Megemlékezés a holokauszt roma áldozatairól - 2017.08.02 - Nehru part

Most már tudom, hogy óriási a felelősségünk, és e generáció tagjaként személy szerint nekem is óriási a felelősségem abban, hogy hogyan adom tovább e történeteket a gyermekeimnek - mondta Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes szerdán, a roma holokauszt emléknapján a fővárosi Nehru parton.

tovább

KÖZELÍTŐ - szellemi tízpróba

2016.04.04. KÖZELÍTŐ - szellemi tízpróba

A „Közelítő” országos rejtvényversennyel az a célunk, hogy roma identitású honfitársaink és a többségi nemzet tagjai – különösen a fiatalok – körében érzékeltessük sorsunk és kultúráink egymásra utaltságát.
A Roma Club Alapítvány is csatlakozott a Cigány Történeti, Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ „Közelítő – Szellemi tízpróba” című rejtvényvetélkedőjéhez, amelyhez mát több mint 40 könyvtár kapcsolódott országosan.

tovább

A boldogtalan 20. század tanúi még itt vannak!

2015.06.19. A boldogtalan 20. század tanúi még itt vannak!

"Jól fésült és jól iskolázott gyilkosok között jártunk. Jólöltözött csőcselék volt a bíró, az önkényesen ítéletet hozó és a végrehajtó hóhér is egyben. A szemet hunyók, a félretekintők, a „semmit se láttunk és a tudni sem akarunk erről az egészről” emberek világában, az „önként, kéjjel ölt” emberek világában a halottnak ítéltek szelíden, szépen és megadón elmentek."

tovább

371 Csillag ragyogása - Cigánytábor Auschwitz-Birkenauban

2015.05.16. 371 Csillag ragyogása - Cigánytábor Auschwitz-Birkenauban

Ma emlékezünk meg azokról a Roma Hősökről, akik ellenálltak az Auschwitz-Birkenau Cigánytáborban a végleges megsemmisítés ellen. Példaértékű hőstettükre emlékezünk, azokra, akik megpróbálták megvédeni a 371 Csillagot, azokat a gyerekeket, akik a Cigánytáborban születtek és ott is haltak meg.

tovább

Pharrajimos túlélők visszaemlékezéseit hallhattuk a berlini magyar nagykövetségen

2014.11.20. Pharrajimos túlélők visszaemlékezéseit hallhattuk a berlini magyar nagykövetségen

A felolvasóest szónoka a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke volt, aki hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeknek, a tagállami kormányoknak és a médiumok vezetőinek ugyanazzal a határozottsággal kell fellépniük a szintik és romák elleni rasszizmussal szemben, mint az antiszemitizmussal szemben.

tovább

Roma Holokauszt Emléknap - 2013

2013.08.02. Roma Holokauszt Emléknap - 2013

A Roma Club több civilszervezettel közösen tartotta meg a Nemzetközi Roma Holokauszt Emléknapot a Nehru Parkban 2013. augusztus 2-án.

tovább