Roma Club Alapítvány

Önmagunk megtalálásának a legjobb módja, ha elveszünk mások szolgálatában-Gandhi

Pharrajimos túlélők visszaemlékezéseit hallhattuk a berlini magyar nagykövetségen

2014.11.20.

Pharrajimos túlélők visszaemlékezéseit hallhattuk a berlini magyar nagykövetségen

A felolvasóest szónoka a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke volt, aki hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeknek, a tagállami kormányoknak és a médiumok vezetőinek ugyanazzal a határozottsággal kell fellépniük a szintik és romák elleni rasszizmussal szemben, mint az antiszemitizmussal szemben.

A felolvasóesten Petra Rosenberg a brandenburgi Központi Roma Tanács vezetője, saját apja, Otto Rosenberg életútjából olvasott fel, Csányi Sándor magyar színész, rendező, a Roma Sajtóközpont archívumából, holokauszt túlélők visszaemlékezéseit olvasta fel, és Toni Snetberger német/magyar színművész, zenész, részleteket olvasott fel a vészkorszakról szóló Reinhard Florian, Hazavágytam, Kelet-Poroszországba! – Hogyan élte túl a népirtást egy német szintó? című élettörténetból, amely a berlini magyar nagykövetség közreműködésével jelent meg idén.  A felolvasást Snétberger Ferenc vezette fel és zárta le saját szerzeményeivel az iskolája vonósnégyese kíséretében. Mindkét projekt a holokauszt-emlékév keretén belül jött létre Horváth Erika konzul ötlete alapján.

Vonósnégyes tagjai:

Lakatos György hegedű
Mohácsi Gyula brácsa
Molnár Alexandra cselló
Vadászi Vivien hegedű

A magyar visszaemlékezések ITT OLVASHATÓK

Reinhard Florian élettörténete ITT TALÁLHATÓ

A minőségért elnézést kérünk.

Romani Rose a holokauszt-emlékév keretében rendezett megemlékezésen elmondott beszédében kiemelte, hogy “a történelmi felelősség oszthatatlan”.

Hozzátette, hogy a szinti és roma kisebbség elleni nemzetiszocialista bűncselekmények feldolgozása során vizsgálni kell azt is, hogy mi volt a szerepe az állami szerveknek és helyi hatóságoknak a náci Németországban, az általa megszállt területeken és a vele szövetséges országokban.

Magyarországról szólva legitim és szükséges törekvésnek nevezte annak vizsgálatát, hogy miként nyomta el és üldözte a háború utáni kommunista rendszer a szinti és roma kisebbséget. Hozzáfűzte, hogy ez a törekvés nem vezethet a múltra irányuló figyelem “egyoldalú összpontosításához” vagy a vészkorszakban elkövetett népirtás “relativizáláshoz”.

Romani Rose az üldözött kisebbség 500 ezer tagjának halálához vezető roma holokauszt történetét vázolva Magyarországgal kapcsolatban egyebek között kiemelte, hogy a nyilas hatalomátvétel után sok ezer magyar szintit és romát zártak gyűjtőtáborokba, például a komáromi erődítménybe, majd koncentrációs táborokba szállítottak őket. Hozzátette, hogy számos magyarországi településen még röviddel a háború vége előtt is hajtottak végre tömeges kivégzéseket.

A német szinti és roma közösségeket összefogó szervezet vezetője rámutatott, hogy a második világháború után az antiszemitizmust ugyan szerte Európába elítélték, de a “mindenütt jelenlévő cigányellenesség” iránti viszonyulás nem változott. A politika és a tudomány sem vizsgálta felül a nemzetiszocialista propaganda révén felerősített előítéleteket, így továbbra is a rasszizmus által kiformált kép élt a szintikről és romákról a nyilvánosságban.

A kisebbséghez fűződő viszony “újragondolásának társadalmi folyamata” végül csak a szinti és roma polgárjogi mozgalom fellépésének hatására indult el, súlyos nehézségek árán – mondta Romani Rose, aki 1980-ban több társával még éhségsztrájkot is folytatott az egykori dachaui koncentrációs tábor területén azzal a céllal, hogy elinduljon a változás.

A polgárjogi aktivista – akinek a köztársasági elnök 2012-ben a Magyar Érdemrend Középkereszt kitüntetést adományozta a 2011-es magyar uniós elnökség idején elfogadott európai roma stratégia kidolgozásában végzett munkájáért – beszédében hangsúlyozta, hogy a gazdasági és pénzügyi válság miatt a szinti és roma kisebbség ismét a bűnbak szerepébe szorult, ezért az uniós intézmények, a tagállamok és a sajtó részéről is határozott fellépésre van szükség a rasszizmus és a kirekesztés ellen.

Forrás:MTI

Romani Rose

Csányi Sándor

Petra Rosenberg

Toni Snétberger

A vonósnégyes

Horváth Erika, Vadászi Vivien, Molnár Alexandra, Mohácsi Gyula, Lakatos György,
                                                                                        Snétberger Ferenc, Csányi Sándor

Fotók: Berlini Magyar Nagykövetség

vissza