Roma Club Alapítvány

Roma Holokauszt Emléknap - 2013

2013.08.02.

Roma Holokauszt Emléknap - 2013

A Roma Club több civilszervezettel közösen tartotta meg a Nemzetközi Roma Holokauszt Emléknapot a Nehru Parkban 2013. augusztus 2-án.

A roma holokauszt áldozataira, valamint a cigányok elleni 2008-2009-es támadássorozat hat halottjára emlékeztünk csendes főhajtással és koszorúzással civilekkel a budapesti Nehru parton.

A roma holokauszt emlékművénél egyperces néma főhajtással tisztelgtünk az áldozatok emléke előtt. Ezt követően dalokat, verseket adtak elő művészek, valamint korabeli fényképeket, a romák elleni támadássorozatra emlékeztető XKK Kommunikációs Központ kampányfilmjeit vetítettünk.

A megemlékezésen részt vettek civil szervezetek, több párt képviselője és magánszemélyek. Az emlékműnél a megjelentek mécseseket, virágokat és koszorúkat helyeztek el.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt közel háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Az eseményt a saját erőforrásainkból és magánemberek támogatásával együtt tudtuk megvalósítani. A résztvevő művészek, civil aktivisták az eszközöket, munkájukat ingyen ajánlotta fel.

A műsorban részt vettek többek között:

Szendrőládi Egyházi Kórus
Bangó Margit művésznő
Bufó Rigó Sándor prímás vezetésével a 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara
Vojasa együttes
Molnár Péter, Horváth Kristóf 
Csányi Dávid színész - moderátor
Guary Szandra színész
Nagy Zsolt színész
Hafner Mónika festő "Kicsik" c. kiállítása

Támogatóink:

Kesztyűgyár Kulturális Központ
IX. Kerületi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
Roma Rendőrök Egyesülete
MAHART
Esélyt a Kibontakozásra Egyesület
C-Street Rádió
Rigó Rádió

A műsorból:
vissza